Oamenii de stiinta chinezi creaza un supervirus pulmonar de la lilieci si soareci COVID19. Se pare ca acesta a fost realizat totusi in laborator. Priviti mai jos un reportaj din 2015 care prezinta riscurile la care se supun chinezii incercand sa creeze un astfel de virus.

Oamenii de stiinta chinezi creaza un supervirus pulmonar de la lilieci si soareci.
Va fi folosit doar pentru studii (se spune in video) dar apar foarte multe proteste. Merita sa riscam?
Reporter: E un experiment, desigur. Dar ii preocupa pe multi oameni de stiinta.
Un grup de cercetatori chinezi transfera o proteina luata de la lilieci in virusul SARS, un virus al pneumoniei acute, recoltat de la soareci.
De aici rezulta un supervirus care poate lovi omul.
Ramane inchis in laboratoare (EXACT asa s-a si intamplat) desigur va fi folosit doar pentru studii.
Dar merita asumarea acestui risc prin crearea unei amenintari atat de mari, doar pentru a o putea examina?

Reporter 2:
Dezbaterea despre riscurile cercetarii sunt la fel de vechi precum stiinta. La inceput a fost mitul lui Icar, care cade dupa ce a atins soarele cu aripile lui de ceara, proiectate de tatal sau Dedal.

Mitul este relansat de un experiment realizat in China, unde un grup de cercetatori a reusit sa realizeze o himera.
Un organism modificat, prin transplantul unei proteine de suprafata a unui Coronavirus gasit la lilieci dintr-o specie destul de comuna , denumita "Nas in forma de potcoava" , pe un virus care provoaca SARS, sau pneumonia acuta la soareci, chiar daca este intr-o forma care nu este mortala.
Se credea ca proteina putea sa faca acest hibrid in stare sa-l afecteze pe om. Lucru demonstrat de experiment.
Este chiar aceasta molecula numita ShCo14 care ii  permite Coronavirusului sa se agate de celulele noastre respiratorii, declansand sindromul.

Dupa parerea oamenilor de stiinta, organismul original, si cu atat mai mult cel produs prin inginerie,  il poate infecta pe om direct de la liliac, fara sa mai treaca pe la o specie intermediara, cum este soarecele.
Este chiar aceasta posibilitate cea care da nastere la foarte multe polemici.
Exact cu un an in urma, Guvernul SUA a suspendat finantarile pentru cercetarile destinate sa faca virusii sa fie mai contacgiosi, dar interventia nu a oprit activitatea chinezilor legata de SARS care era deja intr-o faza avansata si se considera ca nu este foarte periculoasa.
Dupa parerea unei parti a lumii stiintifice chiar nu este vorba de pericol.
Probabilitatea ca virusul sa treaca la specia umana sunt nesemnificative, fata de beneficii.

O parere pe care multi alti experti refuza sa o accepte, in primul rand pentru ca raportul dintre risc si beneficie este greu de evaluat si in al doilea rand pentru ca mai ales in aceste vremuri, este mai prudent sa nu punem in circulatie organisme care pot scapa din laborator.